Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Holzmann

Harlingen

Al klinkt zijn naam Duits, Carel George Ludwig Holzmann wordt in 1898 toch echt in Amsterdam geboren: een Mokumer in hart en nieren. Als hij opgroeit is het crisis en Carel pakt alles aan. Naar aanleiding van een advertentie solliciteert hij in 1921 bij...

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Al klinkt zijn naam Duits, Carel George Ludwig Holzmann wordt in 1898 toch echt in Amsterdam geboren: een Mokumer in hart en nieren. Als hij opgroeit is het crisis en Carel pakt alles aan. Naar aanleiding van een advertentie solliciteert hij in 1921 bij de firma C. van der Schoot & Co in Harlingen. Die woninginrichtingszaak is dan gevestigd op Heiligeweg 60 en Voorstraat 46. De Amsterdamse jongeman wordt aangenomen - op voorwaarde dat hij kan fietsen. Hij moet namelijk onder andere de clientèle in de dorpen rond Harlingen bezoeken. Carel zoekt onderdak en komt in de kost bij kleermaker Obe Mobach en zijn vrouw Rinske, in de Vijverstraat 1. Daar vindt Carel trouwens méér dan alleen onderdak, want in 1923 trouwt hij met de dochter des huizes, Janke.

Als Carel met de firma Van der Schoot een meningsverschil over zijn loon krijgt, besluit hij voor zichzelf te beginnen. Van Annie Klein, een kennis, leent hij geld en rond 1930 start hij in dit pand zijn eigen zaak in meubilering annex stoffeerderij en behangerij. Wekelijks brengt oudste dochter Grietje een bedrag naar mevrouw Klein om de lening weer af te betalen. Soms gaat het om een gulden (ca. € 0,45), en als het een goede week is geweest een rijksdaalder (ca. € 1,13). Na vijf jaar werken vanuit huis verruilt het gezin deze plek voor een winkelpand in de binnenstad, op de Lanen 62.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Holzmann

Lombardstraat 2
Harlingen
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse