Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Harsta State

Hegebeintum

Harsta State in Hegebeintum is een oude Friese state met een mooie landschapstuin met stinzenflora in het noorden van Friesland. De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld voor het publiek.

De oudste bewijzen van het bestaan van Harsta State stammen uit 1511. In dat jaar werd ene Rummert oppe Harst up Hersma State genoemd in het register van aanbreng van Hegebeintum.

De state heeft een bijzonder mooie ligging in het open Friese landschap. De huidige vorm dateert uit 1843. Daarvoor was de buitenplaats aanzienlijk groter en bezat een zijvleugel en een verdieping. In 1843 liet de toenmalige eigenaar het gebouw verlagen en pleisteren en de zijvleugel vervangen.

Harsta State werd onder meer bewoond door de geslachten Van Coehoorn, Van Nijsten en De Schepper, die ook buitendijks aangewonnen grond in bezit hadden. De herenbank, de rouwborden en de grafkelder van de bewoners van de state zijn te vinden in de 12de eeuwse kerk van Hegebeintum.

De landschapstuin werd rond 1832 aangelegd, waarschijnlijk door de bekende tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Het huis, een deel van het interieur, de tuin en ook de pijlers van het toegangshek zijn erkend als rijksmonument. Dit is met name te danken aan de hoge mate van gaafheid en herkenbaarheid van state en terrein en de genealogische geschiedenis die ermee verbonden is.

Op het landgoed bevindt zich ook boerderij de Harsta Hoeve, die is ingericht als groepsaccomodatie. Harsta State zelf is sinds december 2018 eigendom van Hendrick de Keyser Monumenten. De gang,  museumzaal en tuin zijn opengesteld voor het publiek sinds november 2022. Stichting Terp Hegebeintum verzorgt de openstelling voor Hendrick de Keyzer Monumenten. Toegangskaarten zijn te koop bij het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum. Hier kan ook geparkeerd worden, bij de state zelf is geen parkeerruimte. Het is ook mogelijk in het huis te overnachten. Dit kan via de website van Hendrick de Keyzer Monumenten.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Harsta State

Harsta State
Harstawei 25
9173 GA Hegebeintum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse