Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Sint Margaretakerk Boksum

Boksum

Deze Romano-gotische kerk uit uit de twaalfde eeuw is gebouwd bovenop de terp van Boksum, met daarom heen een kerkhof met leilinden omringd.

Deze Romano-gotische kerk uit uit de twaalfde eeuw is gebouwd bovenop de terp van Boksum, met daarom heen een kerkhof met leilinden omringd.

De kerk is grotendeels van tufsteen en werd in 1300 vergroot met baksteen. In de noordmuur bevindt zich een dichtgemetselde korfbogige ingang uit ongeveer 1500 met een omlijsting van profielsteen. De toren is van jongere datum, die werd in 1843 hersteld na een instorting.

De kerk bezit een zeer gave protestantse inrichting met onder andere een overhuifde herenbank uit 1661 met het wapen van Bouricius en Glinstra. Er is ook een gedenkbord uit 1686 met een opschrift over de slag bij Boksum in 1586 tijdens de Spaanse overheersing.

Tijdens werkzaamheden op het kerkhof werd er in 2002 een sarcofaag (lijkkist) van rode zandsteen ontdekt. Je kunt deze stenen kist nu bekijken voorin de kerk. Met enige moeite zijn de ingebeitelde motieven aan te zien: kruizen, kromstaven en een ankerkruis. 

De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De plaatselijke commissie organiseert concerten en exposities in de Sint Margaretakerk in Boksum.

REFUGIO
Bijzonder is dat er in dit kerkje op eenvoudige wijze kan worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk is aan het Odulphuspad, en op 6 km. vanaf het Jabikspaad gelegen. Mensen die één van deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.  
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint  Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van het Jabikspaad (of één van de andere Friese pelgrimsroutes)  
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken

Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid! 

Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Sint Margaretakerk Boksum

Sint Margaretakerk
Sint Margrietwei 1
9031 XG Boksum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse