Dit zijn onze verhalenvertellers. Bewoners met een goed oog voor de verdieping die Noordwest-Friesland biedt. Maak kennis met Sylvia, Gijs, Janneke, Simen en Annemarie.

Verhalen uit Friesland

Sylvia Lambeek

Geboren in 1963 in Hoogezand-Sappemeer en tot haar 46e jaar woonachtig in de stad Groningen is Sylvia een rasechte Groningse. Toch heeft Fryslân haar hart veroverd sinds ze negen jaar geleden naar Leeuwarden verhuisde.

Met een eigen zeilboot vaart ze samen met haar partner over de Friese wateren en leggen ze graag aan in de mooie dorpen en steden. Als tekstschrijver en vormgever laat Sylvia zich inspireren door de natuur, cultuur en geschiedenis van Fryslân.

Gijs van Hesteren

In de jaren tachtig en negentig voer Gijs samen met zijn partner Inge over de Waddenzee: de ultieme toeristische beleving aan boord van zeilende tjalken en klippers. Later stapte hij over naar de journalistiek. Nu verzorgt hij reportages en fotowerk voor papieren én digitale media. Ook adviseert hij bedrijven en organisaties over communicatie. Én hij is nog altijd inzetbaar voor invalwerk als schipper op passagierschepen. Gijs (1954) woont in Harlingen.

Janneke de Boer

Janneke (1982)  is geboren in Leeuwarden en getogen in Weidum, de poort naar de Greidhoeke. In dit terpdorp speelt een groot deel van haar leven zich af. Ze ontmoette er haar vrienden, of zoals ze zelf zegt: "Hier woont mijn familie en hier is mijn mienskip."

Naast een baan in de marketing schrijft ze over sociale vraagstukken en voor de kaatssportbond. Ook geeft ze haar eigen Friese boeken uit. En voor wie nu denkt dat haar leven bestaat uit louter werk: Janneke is in haar vrije tijd voorzitter van de plaatselijke muziekvereniging en geniet bovendien alle seizoenen ten volle van moai Fryslân.

Simen Hofman

Simen (1998) is 'Fries om utens'. Hij woont nu weliswaar in Groningen maar de eerste achttien jaar van zijn leven bracht hij door in Skingen (Uytland). De verbinding met de geboorteprovincie blijft. Hij komt er graag terug om te schrijven en om van de omgeving te genieten. Simen studeert Internationake Betrekkingen en Internationale Organisaties. Daarnaast is hij freelance journalist/schrijver voor onder andere Friesch Dagblad en is hij actief als vrijwilliger bij Radio Eenhoorn.

Annemarie Bergfeld

"Het vertellen van verhalen is mijn werk én mijn leven. Met pen en camera in de aanslag in een gebied duiken om de verhalen van landschappen en hun bewoners op te tekenen - ik vind het heerlijk. Het mag overal zijn, maar het allerliefst trek ik door mijn eigen land, want Friesland zit in mijn bloed."

Annemarie (1963) is opgegroeid in Heerenveen en op het water van de Friese meren. Ze woont niet ver van Noordwest-Friesland, in Oosthem. Als freelance journalist/tekstschrijver werkt ze voor onder meer Staatsbosbeheer, de Waddenvereniging, dagblad Trouw en de tijdschriften Roots, Seasons en Margriet.

Lees de verhalen

Het kasteel van Camminghaburen

Wanneer je in Leeuwarden-Camminghaburen uit de trein stapt, zie je een smal, hoog geel kunstwerk staan. Het heeft de vorm…

Lees verder

Waar 5 kleine dorpjes groot in zijn

Klein maar fijn, een draak van een cliché, maar voor mij is het waar. De eerste 18 jaar van mijn…

Lees verder

Brandarisrace

De 25e Brandarisrace, vlak voor de start, op de plek waar de vaargeul langs de Pollendam overgaat in Blauwe Slenk.…

Lees verder

Beer & Spice

Op zoek naar speciaal bier in Friesland stapte Janneke de Boer op de fiets. Ze maakte een eigen top 6…

Lees verder

5 x Harlingen: tips van een bewoner

"Alle prachtige Tall Ships gezien? Harlingen heeft meer te bieden. Hierbij een aantal leuke tips voor het onontdekte Harlingen."

Lees verder

Nieuwe boten met ambachtelijke tegels

“Johnny Depp nog even toevoegen? Dat kan hoor!” lacht Lucia. “Harm schudt hem zó uit zijn mouw!”

Lees verder

Theater tijdens âldwivesimmer

Het heeft de afgelopen week flink geregend. De parkeerploeg trekt ’s middags voorafgaand aan de voorstelling naar de rand van…

Lees verder

Nieuw-Zeelandse gitarist in Ouwe Syl

In het rustige Oude Bildtzijl, in een sfeervol kerkje, organiseert Sliktones regelmatig een intiem concert. In september 2017 stond hier…

Lees verder

Meditatieweekend aan de Waddenkust

En het is zo stil in mij... "Groei, geniet, geef, lach, leef, straal en wees jezelf. Altijd." Het is zo'n…

Lees verder

Modern boeren in een oude stal

De Greidhoeke, boven Bolsward, is puur boerenland. Een bord van It Fryske Gea vertelt dat de Slachtedijk zo prachtig door…

Lees verder