Tekst

Nancy Harlaar

Fotografie

Dorus Breidenbach, Meer Hier Over

Delen

Alle prachtige Tall Ships gezien? Harlingen heeft meer te bieden. Hierbij wil ik jullie een aantal leuke tips bieden!

Geplaatst: 31 juli 2018

Nancy Harlaar is inwoner van Harlingen en medewerker van de VVV Harlingen.

1) Buitenexpo Waddenfotgrafen op de kade

Een must – vinden wij heel bescheiden –  is de speciale foto-expositie langs de Noorder- en Zuiderhaven. De foto´s benadrukken het unieke karakter van Werelderfgoed de Waddenzee. Diverse gepassioneerde Waddenfotografen delen hun favoriete beelden.

Geniet van het bijzonder natuurgebied dat zo bepalend is voor het karakter van Harlingen.

2) Stegenroute

Wie een stadswandeling door het centrum van Harlingen maakt, komt waarschijnlijk ook in de Rinnertspijp terecht. Een ogenschijnlijk eenvoudige doorsteek van de Noorderhaven naar de Grote Bredeplaats. Het is echter een verbinding van de oude sluiskolk tussen beide straten. Een overkluisde waterloop die nog steeds onder de stenen verborgen ligt. 

Nieuwsgierig naar deze steeg en de andere nauwe doorgangen in Harlingen? Oud Harlingen maakte een speciale ontdekkingsreis langs de meest bijzondere stegen. Met een Q-code openbaren de geheimen zich...
De route is gratis verkrijgbaar bij VVV Harlingen, Grote Bredeplaats 12.

3) Tarara boemdiee, De blikken dominee

´Ta-ra-ra-boem-di-ee. De blikken dominee, die schoot met kruit en lood, zijn arme naaister dood´.

Een welbekend liedje, dat een wereld aan ellende verbergt. Het gaat over de moord op Cato Mirande, die in maart 1894 in Harlingen aan de Noorderhaven werd vermoord. De dader was haar verliefde baas dominee Barger. Zijn daad is - naar verluidt - de eerste moord die in de kranten werd belicht. Een historische gebeurtenis die de Harlinger schrijver Simon Vuyk inspireerde tot het gelijknamige boek.

Het huis waarin het drama zich afspeelde, bevindt zich aan de Noorderhaven 29.

Moord in Harlingen...

4) De Stenen Man | Waken over Harlingen

De Stenen Man op de Westerzeedijk is in meerdere opzichten bijzonder. Het is het enige monument in Nederland dat een bezetter eert. Caspar di Robles, toenmalig stadhouder van Friesland, zorgde er namelijk voor dat Harlingen – en haar achterland – dankzij de dijk droge voeten heeft gehouden. 

Na de Allerheiligenvloed op 1 november 1570 was een groot deel van de dijken rond Harlingen zwaar beschadigd. Caspar di Robles kreeg de Friezen op één lijn en zorgde ervoor dat de dijken werden hersteld. Een leger van 3300 dokwerkers klaarde dit huzarenstukje. Vandaag de dag ´waakt´ Casper nog steeds over de dijk … en Harlingen.

5) De Zoutsloot | Waan je in een openluchtmuseum

Onbekend maakt onbemind en dat overkomt Harlingen vaak. Veel bezoekers verzuchten dat ze niet wisten dat Harlingen zo bijzonder is. En natuurlijk ook heel gezellig en levendig, onder andere dankzij de vele groot- en kleinschalige evenementen. Ondanks de rijke – maritieme – historie is Friesland´s enige zeehavenstad dus zeker geen ingeslapen plaats. Kijk maar eens op de Zoutsloot.

Daar staan veel van de ruim 600 (!) Harlingen monumenten en het doet toch eigentijds aan. Kijk ook even naar de pakhuizen die her en der in de stad staan. Dan wordt het rijke handelsverleden in één klap duidelijk.

Extra tip (!): Het Fries Blauw

Bij Delfts Blauw denkt iedereen meteen aan versierd aardewerk. Fries Blauw is ook 100% handgemaakt ambachtelijk aardewerk, maar dan uit Friesland. Uit Harlingen en dat is te zien.

Natuurlijk in het pand van de Aardewerk & Tegelfabriek aan de Voorstraat 84.  Een enorme collectie tegels en sieraardewerk met tafereeltjes van spelende kinderen, vogels en ornamenten, maar ook zeilschepen op woeste zeeën, en alles wat er tussenin zit. Maak kennis met het productieproces, waaronder het (be)schilderen. Dat gaat nog steeds zoals in 1600. Ook in museum het Hannemahuis vind je sporen van de rijke aardewerkgeschiedenis. Fries Blauw is zelfs zo uniek, dat er een bezoekerscentrum in oprichting is.

Ontdek ook...