Ga naar inhoud
MAP
nl

Grou en omgeving

Grou leren kennen? De Grousters raden aan om dan de benenwagen  te nemen en al wandelend kennis te maken met het veelzijdige dorp.  ‘Geen dag is hier hetzelfde; zeer divers van koud, warm, nat tot  droog. Met of zonder zon, vorst of sneeuw, in de wind of luwte. Juist nu een heerlijke tijd om met de wandelschoenen of laarzen erop uit te trekken: langs het water, door het land of door het dorp. Geniet, ervaar en beleef de historie en veelzijdigheid van een klein dorp via de vele wandelroutes die Grou rijk is’, nodigen de Grousters uit.

Paad troch Grou

Grou heeft meer dan 43 Rijksmonumenten in en buiten het dorp, echte pareltjes.

Ervaar het heden met het verleden en ontdek deze juweeltjes in Grou met de wandelroute ‘Paad troch ‘Grou’. Een wandelroute die langs maar liefst 21 mooie, oude en vele Rijksmonumenten loopt.

Pontjesroute een belevenis die je niet mag missen!

Pontjesroute een belevenis die je niet mag missen!

Voor wie de prachtige omgeving van Grou wil ontdekken en beleven, biedt de fietsroute De 8 van Grou volop mogelijkheden. De 8 van Grou is een unieke fietsroute; het ene moment fiets je door het afwisselende waterrijke landschap van het Nationaal Park De Alde Feanen en het andere moment passeer je een schilderachtig dorpje. Om vervolgens, genietend van de rust en ruimte, verder te fietsen door weidse bloemrijke weilanden.

 

Het bijzondere aan deze fietsroute is dat je onderweg regelmatig bij een vaarwater komt, waar vrijwilligers klaar staan om je met de pont naar de overkant te varen.  Varen met de pont geeft een extra dimensie aan je fietstocht. Een belevenis die je niet mag missen! De 8 van Grou telt ondertussen 12 pontjes en wordt ook wel de “pontjesroute” genoemd.

Fietsen in en rond Grou

Fietsen in en rond Grou

De 8 van Grou heeft een eigen fietsgids waarin de routes, ligging en vaartijden zijn beschreven. De vier verschillende routes zijn goed te combineren, waar je ook begint. En ze starten en eindigen allemaal in Grou. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden, variërend van 32 tot 65 kilometer. Elke route is op een kaart aangegeven inclusief fietsknooppunten en de ligging van de pontjes. Plus een globale beschrijving en enkele bezienswaardigheden.  De gids De 8 van Grou is te koop in het InformatiePunt Grou, Bruna Grou en bij verschillende adressen aan de route.

Rondje door De Alde Feanen

Wanneer je geen tijd hebt om de hele 8 van Grou te fietsen, fiets dan in elk geval het Rondje door De Alde Feanen. Start in Grou vanaf de Hellingshaven. Hier ligt de pont Gastvrij Grou waarmee je naar de overkant vaart, om vervolgens via pont De Burd op het gelijknamige eiland te komen. Een aanrader vanwege de cultuurhistorie van het landschap, de vele (weide)vogels en een grote groep reeën. Fiets over het eiland naar pont De Snoekcbears. Vanaf deze pont heb je twee opties: via pont De Grietman naar De Veenhoop, Nij Beets, Aldeboarn, Akkrum en Grou. Of op naar Earnewâld met pont Hin & Wer en met pont De Oerhaal via Warten terug naar Grou.

De Bunker Commandopost Grou

De Bunker Commandopost Grou

Weleens in een echte bunker geweest uit de tijd van de Koude Oorlog? Dat kan in Grou! De Bunker is namelijk de grootste Bescherming Bevolking Commandopost van Nederland met museumstatus.

SUPAway, een plaatselijke SUPschool met een groot hart voor schoon water!

SUPAway, een plaatselijke SUPschool met een groot hart voor schoon water!

Hoe leuk is het om Grou vanaf het wate te ontdekken en dat terwijl je sportief bezig bent.

In Grou is er een heuse supschool, van beginner tot gevordenen er is altijd een leuke en passende activiteit!