Ga naar inhoud
MAP
nl

Jabikspaad

Het Jabikspaad is een unieke manier om de regio te verkennen. De route is niet exclusief voor pelgrims die op weg naar Santiago de Compostela gaan, maar ook voor iedereen die op een ontspannen manier onze streek wil ontdekken. Ontdek de rust en ruimte van het landschap, de bijzondere ontmoetingen onderweg, de leuke dorpjes en stadjes. Het Jabikspaad hoeft niet in één keer in z'n geheel afgelegd te worden. Je kunt ook deeltrajecten lopen of fietsen. Het Jabikspaad is een wandelroute en een fietsroute. De route is ook geschikt voor een handbike of rolstoel.

Zichtbare pelgrimstraditie

In juli en augustus is de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie iedere zaterdagmiddag open. In de kerk is dan een tentoonstelling over het Jabikspaad en de pelgrimage naar Santiago de Compostela te zien. Enthousiaste ervaren pelgrims vertellen je graag over hun ervaringen onderweg. In de Martinikerk van Franeker is de pelgrimstraditie ook zichtbaar. De brede zijbeuken en de kooromgang zijn kernmerken van een bedevaartskerk. Op de pilaren van de kooromgang zijn fresco’s van Sint Jacobus en de pelgrimsheilige Sint Rochus te zien.

Wulk en Jacobsschelp

Het symbool van de Jacobuspelgrimsroutes is de Jacobsschelp. De Jacobsschelp wordt gevonden aan de Spaanse Atlantische kust, niet ver van Santiago de Compostela. In de middeleeuwen namen pelgrims deze schelp mee terug als bewijs dat ze de tocht hadden voltooid. Het symbool van het Jabikspaad is ook een schelp: de wulk. Deze hoornvormige schelp wordt aan de Friese kust bij Zwarte Haan gevonden.

 

Andere wandelroutes