Ga naar inhoud
MAP
nl

Beleef het najaar in Noardwest Fryslân

Ontdek wat er allemaal te doen is

Het najaar is aangebroken. Een heerlijke tijd om lekker te wandelen in onze prachtige regio. Uitwaaien en genieten van de weersinvloeden en veranderingen in de natuur. Na afloop is het natuurlijk tijd voor een beloning. Laad je na een korte of lange wandeling (of fietstocht) op aan de warme en authentieke gastvrijheid in de horeca-etablissementen in ons mooie en gevarieerde Noardwest. Meer weten over uiteenlopende routes, gezellige pleisterplaatsen, musea, voorstellingen etc.? Op deze pagina lichten we een tipje van de in de herfstwind wapperende sluier op.

Blokje Om

Blokje Om

De paden op, de lanen in ….

Te voet Noardwest ontdekken? Er zijn tal van korte en lange routes in de steden of op het platteland. Bijvoorbeeld de 11Fountains-routes in Franeker, Leeuwarden en Harlingen. Of maak een Winamer kuierke van 3 (Hichtepuntenroute), 6 (Terpen & Wierden) of 2,6  kilometer (Kattenroute). In Leeuwarden zijn ook tal van stadswandelingen, maar heel bijzonder is de speurtocht naar miniatuurpoppetjes. Of gewoon de auto uitstappen en willekeurig de benen strekken, ook dat is Noardwest. Loop een stuk langs de Waddendijk en monster aan voor wat lekkers bij restaurant De Zwarte Haan (in Zwarte Haan) of een stukje verderop op de dijk bij Westhoek (Herberg The Friezinn). De mogelijkheden zijn legio. Bekijk het aanbod op deze site onder de button routes.

Streekproducten

Zelf de boer op.. ontdek seizoensproducten...

De smaak van Noardwest Fryslân. En jo kinne it priuwe!
Noardwest heeft veel boerderij winkels, hoe leuk is het om deze middels een fiets route te ontdekken? Waait het te hard? Met de auto kun je ook veel locaties bezoeken. 

Bekijk hier de Boeren streekproducten route 

Tips voor de kids

Tips voor de kids

Lekker met de kids erop uit? Laat de kids de wereld ontdekken en trek erop uit. Kennismaken met vele soorten dieren – nu ook dino’s - kan in  Aqua Zoo in Leeuwarden of bezoek het interactieve Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Het Natuur- en cultuurpark Vijversburg biedt onder meer een ontdekkingstuin met verrassingen en avonturen. Geen hoogtevrees? Beklim de Oldehove in Leeuwarden. Of duik in de wereld der astronomie van Eise Eisinga en bezoek het Planeterium in Franeker. De Beleefwandelingen van VanState tot Stek van Dekema State in Jelsum combineren actie en leren. Natuurlijk zijn er op diverse locaties in Noardwest overdekte speeltuinen.

City hoppen

City hoppen Beeldbank Waadhoeke

Alternatief wandelen oftewel shoppen? Bezoek de steden Franeker, Harlingen en Leeuwarden en bekijk het aanbod van speciaalzaken en boetiekjes. Vaak bijzondere winkels met een even bijzonder aanbod. Leuk om een aandenken mee naar huis te nemen als herinnering aan onze streek. Van kleding, lederwaren, accessoires en schoenen tot Friese kruidenbitters, lokaal gebrouwen biertjes tot kaas, Friese droge worst en allerlei ander lekkers. Natuurlijk zijn er in de dorpen in onze regio ook genoeg authentieke speciaalzaken. 

Indoor activiteiten

Indoor activiteiten

Natuurlijk is het niet altijd mooi weer in dit jaargetijde. Gelukkig kun je ook indoor terecht voor een onvergetelijke ervaring. Maak kennis met de bijzondere musea en galerieën en kijk je ogen uit. De vaste collecties zijn de moeite waar, maar ook ‘draaien’ er bijzondere voorstellingen. Bezoek een theater de Koornbeurs in Franeker.

In het Fries Museum in Leeuwarden tot en met 9 januari 2022 Icons, topstukken uit het National Portrait Gallery. In gemeentemusuem het Hannemahuis Hoge Luchten, schatten uit het Rijks (tot 14 novermber)  Keramiekmuseum Princessehof werpt een licht op de rijke cultuur van Korea (tot 21 augustus 2022)

Culinair verwarmend

Culinair verwarmend

Uitgewaaid? Zoek dan een lekker ‘tentje’ om op te warmen en te genieten van een hapje en een drankje. Noardwest staat bekend om zijn authentieke gastvrijheid. Maak kennis met de Smaak van de Wadden, waaronder diverse streekproducten vallen. In ons gebied zijn diverse kleinschalige bierbrouwerijen zoals BrouwDOK in Harlingen en Tsjerkebierin Easterein. Of schuif aan in restaurants en cafeetjes om lekker te borrelen met een borrelplank met streekproducten.Genieten op z’n Noardwests….

High Tea

Heerlijk ontspannen en genieten van diverse thee soorten en lekkere hapjes, dat is High Tea. Warm je op bij een van deze gelegenheden, geniet en laat het de tijd aan je voorbij gaan. 

High Tea om warm van te worden - Hier vind je ze