Ga naar inhoud
MAP
nl

Arcadia

Fryslân staat deze zomer in het teken van Arcadia. Een honderd dagen durende cultuurmanifestatie verspreid over de hele provincie. Arcadia barst uit haar voegen met lokaal en internationaal moois rondom de vraag ‘In wat voor wereld wil jij wonen?’. Die vraag stellen we aan jou, als voorouder van de komende generaties. Als toekomstig oerpake of oudtante.

GAIA in de Martinikerk Franeker

GAIA in de Martinikerk Franeker

6 mei t/m 23 mei in de Martinikerk Franeker

Een verlichte bol van zeven meter doorsnee laat je de aarde zien zoals ze vanaf de maan zichtbaar is. Gaia is een rondreizend kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram. In de Griekse mythologie is Gaia de personificatie van Moeder Aarde.

Het kunstwerk geeft het publiek de mogelijkheid om onze eigen planeet te bekijken zoals de bemanning van de Apollo 17 haar zag, in 1972. De installatie geeft het publiek het gevoel dat astronauten hebben wanneer zij naar de aarde kijken. Deze ervaring geeft ze een gevoel van ontzag, een diep besef van de onderlinge verbondenheid van het leven op aarde. En daarmee onze gedeelde verantwoordelijkheid om goed voor de aarde en haar klimaat te zorgen.

Underwetter in Wergea

Underwetter in Wergea

In de voorstelling Under Wetter wordt een dorp geconfronteerd met grote veranderingen. Als zelfs de toekomst van de ijsbaan op het spel staat, wordt het sommigen te veel.

IJsbaan van Wergea: 12 tot en met 28 mei, 28 juni tot en met 9 juli 2022

Sinds jaar en dag ligt de ijsbaan op het land van de familie Kingma. Terwijl de geest van Kingma senior nog rondwaart, zit dochter Afke in een spagaat. Houdt ze zich aan haar belofte om de baan te onderhouden, of verkoopt ze de grond om haar boerderij te redden? Haar zoon heeft recht op een toekomst en schaatsen kan toch bijna nooit meer. Brengt de ijsbaan hen weer net als vroeger samen?

In Under Wetter laten Tryater en Ivgi&Greben verschillende stemmen aan het woord over de toekomst van de ijsbaan. De ijsbaanvoorzitter die alles bij het oude wil laten, de boerin die de grond wil verkopen, de klimaatonderzoeker die de ijsbaanproblemen in een breder perspectief plaatst en het kind dat nog nooit op natuurijs heeft geschaatst.

De Oergong in Koehool

De Oergong in Koehool

De Oergong is een natuurconcert op een unieke locatie: op het Wad bij Koehool, boven Tzummarum. Fanfare De Bazuin integreert blaasmuziek met klanken van componist en muziekkunstenaar Sytze Pruiksma, trompetvirtuoos Eric Vloeimans en de natuur. De muzikanten laten zich inspireren door de geluiden en de sfeer van het Wad; niet een van de vijf concerten is gelijk. De artistieke en muzikale leiding is in handen van dirigent Marten Miedema.

Meer informatie en tickets klik hier 

Arcadia

Arcadia gaat over hoe we onze omgeving beter kunnen doorgeven, of, zoals de Friezen dat in het volkslied zo mooi bezingen, als 'it bêste lân fan d’ ierde' (het beste land van de aarde)

 • Uitgesteld geluk

  Tussen 7 mei en 14 augustus 2022, iedere dag tijdens het 100 dagen durend cultureel programma Arcadia, brengt Uitgesteld geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature een nieuw verhaal op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân.

  Bekijk hier het programma
  Uitgesteld geluk
 • Tallship Races

  Ahoy zeehelden! In de zomer van 2022 is het zover, dan ontvangt Harlingen opnieuw 's werelds mooiste Tall Ships met hun internationale bemanning en trainees. Een armada van driemasters, matrozen op de kade, en de geur van getaande zeilen en touwen - tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2022 is heel Harlingen gehuld in nautisch sferen. Het maritieme evenement belooft een enorme happening te worden met veel feestelijkheden. De schepen zullen Harlingen binnenvaren op 14 juli 2022.

  Meer informatie
  Tallship Races

Ontdek nog meer evenementen in de regio