In deze route brengen we je door de stad langs 13 informatiepanelen die geplaatst zijn op voor Harlingen belangrijke plaatsen. Op de borden tref je informatie over de geschiedenis en het heden van Harlingen.
Rembrandt schreef ooit aan zijn vrouw, Saskia van Uylenburgh: ‘Een land vol rust, sfeer en charme, voor een deel bepaald door het helder goudenlicht, zoals men dat aan de zeekant vindt.
Als je de stad uit fietst, vind je net buiten Leeuwarden, aan de Dokkumer Ee, het verrassende dorpje Snakkerburen. Een oud kerkepad leidt u door de weilanden naar het schilderachtig Wyns.
De route leidt u o.a. door Nationaal Park De Alde Feanen, over het eiland De Burd en langs een aantal interessante en waterrijke dorpen. Het zal u niet verbazen dat u gebruik zult moeten maken van een aantal pontjes. De vaartijden en -perio...
Deze door de ANWB bewegwijzerde route begint in Harlingen en gaat via Bolsward, Workum, Stavoren en Makkum. Indien je de route te lang vindt, bij Workum staat een ANWB bordje met als onderschrift "verkorte route", dat maakt de route zo'n 50km korter.
Je begint deze route met de Prinsentuin en het Rengerspark met prachtige waterpartijen en indrukwekkende oude bomen.
Wandelend door de binnenstad van Leeuwarden, merk je dat sommige straatjes omhoog lopen. De eerste inwoners van het gebied bouwen hun terpen aan de oevers van de Middelzee, een smalle uitloper van de Waddenzee die tot voorbij Sneek reikt.
Hoewel Fryslân met inpolderingen de (de Middelzee, het Workumer Nieuwland en andere flinke projecten langs de kust) de nodige ervaring heeft, zijn echte droogmakerijen, zoals we die kennen in Noord- en Zuid-Holland, beperkt in aantal en om...
Tegen de oude rijksweg aangedrukt, vindt men een verrassend sfeervol stukje dorpskom van Herbaijum. De NH kerk werd omstreeks 1200 gebouwd. Dit eerste kerkje had waarschijnlijk een grotere omvang dan het huidige bouwwerk. De oude luidklok d...
Deze door de ANWB bewegwijzerde route begint in Leeuwarden. Het meest opvallende in deze route is wel de scheve kerktoren De Oldehove, helemaal aan het einde van de route rij je er langs, zeker een foto waard!
Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water. Maar nét zo aantrekkelijk voor liefhebbers van het roemrijke, nautische verleden.
Is er een mooier gebied van de Greidhoeke? We kunnen het ons niet voorstellen. Het is er stil, de natuur is afwisselend, de dorpen zijn prachtig. En overal om u heen ziet u kerktorens als bakens in he
Het beschermde dorpsgezicht van Marsum is een terpdorp. Dat is nog duidelijk waarneembaar aan het sterk oplopende straatje 'De Buorren', langs de kerk. Het dorp kent 3 grote monumenten: Heringastate of Poptaslot (1525), het Popta gasthuis (...
De tocht der tochten is natuurlijk die langs de Elfsteden! Niet alleen voor schaatsers, maar ook voor fietsers. Over een afstand van ruim 255 km geniet je van het weidse Friese land.
Maak een rondje langs de Elfsteden en ontdek de vele bezienswaardigheden van Fryslân. Of de Elfstedentocht ’s winters geschaatst kan worden is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat hij nu te varen is. Van begin tot eind.
Hoe hielden bewoners het droog? De tocht voert door terpdorpen en het uitgestrekte Bildt. Maar daar is geen terp te bekennen.
Franeker is een kleine academische stad, met verstopte tuinen en karakteristieke gevels. Ideaal voor een kleine wandeling met grote impact. Van de overdadige gevels binnen de grachten, tot de bolwerken en verstopte tuinen in de binnenstad.
Een gevarieerde wandeling langs de belangrijkste monumenten in de oude universiteitsstad Franeker en door het prachtige cultuurlandschap daarbuiten. De route volgt een deel van de 42 kilometer lange Slachtedijk, de slaperdijk van de Middelzee.
Deze route leidt je langs de bekendste koe (Us Mem) van Nederland, door de ingepolderde Middelzee, naar Marssum.
Deze meertalige, augmented reality route loopt door de binnenstad en vertelt iets over de cultuur en historie van Harlingen.
Harlingen (Harns-116 km) is aan de Nederlandse Waddenkust vanouds een van de belangrijkste havensteden.
Fiets langs de Waddenkust door verschillende terpdorpen en ontdek meer over het leven van eerste kustbewoners.
Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken, geef je aan hiermee akkoord te gaan.