Ga naar inhoud
MAP
nl

Begraafplaats Hallum

Hallum

Op de begraafplaats van de Hervormde kerk van Hallum bevinden zich drie oorlogsgraven van militairen uit de Tweede wereldoorlog.

(dit verhaal hoort bij de route Noarderleech van de Strijd om de Wadden) 

Drie oorlogsgraven 
Op de begraafplaats van de Hervormde kerk van Hallum bevinden zich drie oorlogsgraven van militairen uit de Tweede wereldoorlog. De eerste is van een onbekende militair, waarschijnlijk een vlieger. Hij is gevonden op het Noorderleeg waar hij aangespoeld is en op 25 juni 1940 gevonden. Hij is op 26 juni 1940 begraven in graf 1 op rij 32. Op de steen staat het opschrift: Known Unto God.

De tweede is van Sergeant David Thomson Stanners van de RAF. Hij bemanningslid van Vickers Wellington DV935 van no. 15 Operational Training Unit van de vliegbasis Harwell. Hij was de radio-telegrafist/boordschutter van het toestel.
In de nacht van 25 op 26 juni 1942 was het doel van de bommenwerper, het bombarderen van Bremen. Op de terugweg is de Wellington door een Duitse nachtjager neergeschoten en rond een uur of vijf in de ochtend neergestort in de Waddenzee en volgens de melding neergeschoten ten Zuidwesten van Hallum. Alle inzittenden zijn daarbij omgekomen. Sergeant Stanners is op 12 juli 1942 gevonden op de kwelders en is begraven op 13 juli op de begraafplaats in Hallum in graf 1B rij 32.

Naast Stanners waren de overige bemanningsleden van deze Wellington:
-Sergeant J.S. Leather, copiloot, 22 jaar, begraven Algemene begraafplaats te Harlingen
-Sergeant Harry Bloor, piloot, 30 jaar, begraven Algemene begraafplaats te Harlingen
-Sergeant J.McK D.Oliver, waarnemer, 21 jaar, begraven Algemene begraafplaats Harlingen
-Sergeant R.T. Fage, radiotelegrafist / schutter, 20 jaar, begraven in Den Helder later herbegraven in Bergen op Zoom
-Sergeant Gordon Lake, 37 jaar, vermist

Robert Arthur Conrad Draper
De derde persoon die in Hallum begraven ligt, is eerste Luitenant Robert Arthur Conrad Draper, van de RCAF (de Canadese Luchtmacht) uit Vancouver (British Columbia).
Hij is op zijn eerste missie, op 20 jarige leeftijd omgekomen op 18 april 1942. Hij was radio-telegrafist aan boord van de Lockheed Hudson AM878 RR-B van 407 Demon squadron van RAF vliegveld Bircham Newton. Hij was specialist in het opsporen van schepen op zee met radar. Draper is op zondag 12 juli 1942 is gevonden op de kwelders van het Noorderleeg in het buitendijkse gebied bij Hallum.
De begrafenis van Luitenant Draper vond plaats op maandag 13 juli 1942 op de begraafplaats te Hallum in grafnummer 1A in rij no. 32.

Ook de overige bemanningsleden van dit toestel zijn omgekomen, dit waren:

- Piloot PO Edmond David Girardot. Hij is op 11 juni 1942 aangespoeld op het Noordzeestrand tussen Nes Buren. Op 14 juni is hij begraven op de Roomse begraafplaats van Nes. In 1952 is hij herbegraven op de oorlogsbegraafplaats Jonkerbos bij Nijmegen.
- Ook de radiotelegrafist/schutter F/sgt Bruce Wilbert Weaver is in Friesland begraven. Hij is ergens aan de kust gevonden en begraven in Franeker.

Twee van hen zijn nog vermist dit zijn radiotelegrafist/schutter F/sgt Edward George Alexander ( foto hiernaast) en waarnemer PO Donald Steward Kennedy. Zij worden herdacht op Runnymede memorial.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Begraafplaats Hallum

Grote of Sint-Maartenkerk
Kerkpad 1
9074 BX Hallum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten