Ga naar inhoud
MAP
nl

Kerkhof Nicolaaskerk Blije

Blije

Tussen Stationsweg 3 en 4 kunt u het kerkhof bereiken waar een onbekende RAF vlieger is begraven. Op dinsdag 14 juli 1942 spoelde een onbekende Sergeant van de RAF (Engelse luchtmacht) aan op de kwelders bij Ferwert.

(dit verhaal hoort bij de route Noarderleech van de Strijd om de Wadden) 

Een onbekende RAF vlieger
Tussen Stationsweg 3 en 4 kunt u het kerkhof bereiken waar een onbekende RAF vlieger is begraven. Op dinsdag 14 juli 1942 spoelde een onbekende Sergeant van de RAF (Engelse luchtmacht) aan op de kwelders bij Ferwert. Het proces-verbaal van de veldwachter Leestma gaf aan dat hij naar schatting drie weken in zee had gelegen en dat hij geen identiteitsplaatje droeg. Verder wordt zijn kleding beschreven waarbij aangemerkt wordt dat de zolen van zijn laarzen verbrand waren.

Begraven in Blije
Hij was in het bezit van een gouden horloge, een portefeuille met Engelse ponden, een sigarettenetui en –aansteker. Een Duitse arts heeft sectie verricht om de identiteit vast te stellen en zijn bezittingen in beslag genomen. De begrafenis is zoals gebruikelijk aan de plaatselijke autoriteiten overgelaten. Er was een erewacht van de regionale Kommandantur aanwezig om hem met militaire eer te begraven. Hij is op donderdag 16 juli om 16.00 uur begraven op de begraafplaats te Blije in rij 23 graf 8, waar hij nu nog steeds ligt.

Gezien zijn kleding, plaats en tijd van aanspoelen, zou de onbekende Sergeant van Blije, de vermiste 37 jarige Gordon Lake uit hetzelfde toestel als de in Hallum begraven Stanners kunnen zijn. Waarschijnlijk zal deze onbekende geen naam krijgen en zal de naam van Sergeant Lake als vermiste op het paneel van Runnymede War Memorial blijven staan.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Kerkhof Nicolaaskerk Blije

Voorstraat 3
9171 LT Blije
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten