Ontdek de cultuur van boerenprofessoren en iepenloftspullen...

Nergens in Nederland is de nacht zo goed te beleven als in de kuststregio langs de Waddenzee. Vallende sterren, planeten, de maan en soms een satteliet zie je hier met gemak. Al eeuwen inspireerde de kwaliteit van de donkerte bewoners om meer te weten over de nacht en de schemer te vieren. 

Naast de donkere hemel is de lucht ook schoon en heerst de stilte. Het open kweldergebied in Noordwest-Friesland is een plek om helemaal tot rust te komen en te genieten van buitengewone belevenissen zoals het zien van de melkweg, het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker en de Iepenloftspullen in de dorpen.

Verdieping

Eise Eisinga Planetarium Franeker


Hoe een eenvoudige wolkammer een majesteuze sterrenhemel in z'n woonkamer maakte

Verdieping

Iepenloftspullen


Zomers trekken duizenden Friezen naar de locatietheaters in de nacht

De natuur bij nacht

Nachttuinen voor meer biodiversiteit

In Noordwest-Friesland ontstaan inmidddels nachttuinen. Dit zijn de plekken waar het hele jaar door kleinschalige culturele of natuuractiviteiten worden georganiseerd. De essentie van een nachttuin is de werking van de nacht op plant, dier en mens. De donkerte beleven met je zintuigen, vanuit bewustzijn en dat soms samengevoegd of gesynchroniseert zodat je een ontuitwisbare ervaring opdoet.  

Er wordt gewerkt met (bedreigde) inheemse plantensoorten en hergebruik van materialen. Er kunnen thema’s aan de tuinen worden toegevoegd zoals geneeskrachtig, akoestisch, vertoeven, educatie, rituelen. Nachttuinen zijn zulke fysieke plekken. 

Tijdens de schemering verandert de natuur en gedragen mens en dier anders

De smaak van de nacht

Dineren bij kaarslicht

In Franeker openen restaurants iedere Nacht van de Nacht iets eerder, maar doen tegelijk hun (electriche) lichten uit. Het hele gebouw is donker of wordt slechts verlicht met kaarsen, waxinelichtjes. Koks koken met een mijnwerkerslampje op! 

Op deze zaterdag eind oktober stromen bezoekers binnen voor een bijzondere belevenis: eten in het donker. Het blijkt dat je meer proeft en dat je smaak beter is als je ogen minder kunnen zien. Vanzelfsprekend houdt de keuken hier rekening mee: een smakenfestival is de inzet tijdens deze bijzondere nacht!

Er op uit in de nacht

Activiteiten in het donker

Het hele jaar zijn er nachtactiviteiten in het noordwesten van Friesland. Naast de Nacht van de Nacht (de laatste zaterdag van oktober) zijn er ook andere cultuur- en natuuractiviteiten.

We zetten een aantal op een rijtje

* Midnightwalk Franeker
* Midwinterjûn Koornbeurs Franeker
* Praamvaren in de Nacht Leeuwarden
* Het wad op tijdens de nacht vanuit Harlingen
* Nacht fan Arjen Roelofs Alde Leije 
* Volle maan wandelingen op de kwelder
* Nachtwandeling door Leonserpolder
* Mysteryspel Deinum

Bewoners van Noordwest-Friesland gaan er regelmatig op uit om de nacht te beleven

Gerelateerd