Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Gasthuis Vredenhof

dronryp

Ontdek Gasthuis Vredenhof, een rijksmonument dat niet alleen het verleden eer aandoet, maar ook een blijvende getuigenis is van zorg en gemeenschap in Dronryp. Nog steeds wonen hier alleenstaande dames.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Aan de rand van het pittoreske Dronryp ligt het statige Gasthuis Vredenhof, een rijksmonument met een rijke geschiedenis en bijzondere architectuur. Gebouwd in 1872, is dit gasthuis een uitbreiding van het oorspronkelijke Vredenhof uit 1744, opgericht door Agnes Alida Huber. Met haar initiatief wilde Huber het lot van alleenstaande vrouwen verlichten, en deze traditie van zorg en toewijding leeft voort in het huidige Gasthuis Vredenhof.

Een Symbool van Historische Zorg

Gasthuis Vredenhof bestaat uit een langwerpig bouwblok van tweekamerwoningen, oorspronkelijk ontworpen voor behoeftige vrouwen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine baksteen met sierlijke details van gele baksteen en pleisterwerk, en worden gekenmerkt door een ambachtelijk-traditionele bouwstijl. De voortuinen met gele bakstenen stoepen en authentieke waterpompen en -putten voegen extra charme toe aan dit historische complex.

Architectonische Pracht

Het gebouw, ontworpen door architect-aannemer C.S. Reitsma en later uitgebreid door aannemer R. Feikema, heeft een zadeldak met zwarte Friese pannen, twaalf schoorstenen en topgeveltjes die het silhouet van het gasthuis vormen. De ritmische afwisseling van houten paneeldeuren en rechthoekige vensters in de voorgevel, met gietijzeren levensbomen boven de deuren, straalt een tijdloze elegantie uit.

Behoud en Innovatie

Hoewel de woningen in de jaren vijftig en tachtig intern zijn verbouwd, blijft de oorspronkelijke charme behouden. Nummer 18, bijvoorbeeld, is nog in originele staat met authentieke deuren en kastdeuren. Deze zorgvuldige balans tussen behoud en modernisering maakt Gasthuis Vredenhof een uniek voorbeeld van functionele zeldzaamheid en architectonische gaafheid.

Cultureel en Maatschappelijk Belang

Gasthuis Vredenhof is van groot cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang. Het is een tastbare uitdrukking van een maatschappelijke ontwikkeling en een symbool van de zorg voor behoeftige vrouwen. De kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek dragen bij aan het aanzien van het dorp en de visuele gaafheid van de omgeving.

Ontdek Gasthuis Vredenhof, een monument dat niet alleen het verleden eer aandoet, maar ook een blijvende getuigenis is van zorg en gemeenschap in Dronryp.

Let op het pand is niet vrij toegankelijk.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Gasthuis Vredenhof

It Heech 6
9035 AE dronryp
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse