Direkt zum Hauptinhalt
Karte
de

Unema State

Blije

Ooit waren er vier states in Blije: Aebinga, Unema, Scheltema en Monsma. De oorsprong van de bekendste, Unema State, gaat terug tot de 14e eeuw of eerder.

Ooit waren er vier states in Blije: Aebinga, Unema, Scheltema en Monsma. De oorsprong van de bekendste, Unema State, gaat terug tot de 14e eeuw of eerder. Stamvader van de Unema’s was Taco van Unema. Zijn achterkleinzoon Janke van Unema werd in 1505 tot de edelen van Ferwerderadiel gerekend.

Janke van Unema werd vooral bekend door zijn strijd tegen de Saksen. Hij wilde niet dat Friesland overheerst werd door vreemde mogendheden, die de Friese vrijheid met voeten tra- den. Rond 1500 moest hij de wijk nemen naar het buitenland.

In 1502 kwam hij terug en onderwierp zich in eerste instantie aan het gezag van Karel de Vijfde. Een aanval en belegering op Unema State in 1516 mislukte door de dappere tegenstand van de heer en zijn dorpelingen. Janke ging zelfs tot het tegenoffen- sief over. Hij belegerde Leeuwarden en Dokkum, maar kon deze steden niet innemen en uiteindelijk moest hij opnieuw vluchten. Hij werd gevangengenomen, maar de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier uit Kimswerd wist hem te bevrijden.

In 1756 werd de state verkocht en waarschijnlijk kort daarna afgebroken. De straatnamen Unemastraat en Unemaloane, de Unemadobbe en de bijzondere zerk in de St. Nicolaas Kerk herinneren nog aan de state en zijn bijzondere bewoner.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Unema State

Unemaloane
9171 MG Blije
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse