Direkt zum Hauptinhalt
MAP
de

Oosterlittens (Easterlittens)

Oosterlittens

De schoorsteen van de voormalige fabriek fungeert als uniek herkenningspunt voor het terpdorp. Oosterlittens een ijverig en actief dorp. Sinds een aantal jaren wordt hier ook het Open Fries Kampioenschap "Jeu de Pelote" gehouden.

Het dorp is in ongeveer 1275 ontstaan met de naam Lechenghe en heet nu officieel Easterlittens ofwel Oosterlittens in het Nederlands.

Oosterlittens bestond ooit uit 5 terpen middenin de z.g. Greidhoeke. Alle bewoning concentreerde zich op deze terpen, die de bewoners beschermden tegen het water. De grootste terp werd rond 800 na Christus opgehoogd in verband met overstromingsgevaar. Dit werd de kern  van wat nu Easterlittens is. De nu nog bestaande buurtschappen Wieuwens, Langwert, Wammert en Skrins waren de andere bewoonde kleinere terpen. Na de bedijkingen werden de boerderijen ook rond de terpen gebouwd, zodat in de 12e eeuw de kerk bovenop de grootste terp een plaats kon krijgen. De huidige Nederlands Hervormde Kerk werd in die vroege katholieke tijden gesticht als aan de Heilige Margaretha.

Van veraf is het dorp te onderscheiden van andere dorpen door de schoorsteen van de (voormalige) zuivelfabriek en de kerktoren op de terp midden in het dorp. Na de sloop van de zuivelfabriek in 1996/1997 is de pijp met bijbehorend ketelhuis gelukkig voor het dorpsgezicht behouden gebleven.

Van oudsher heeft een Easterlittenser inwoner de bijnaam "Littenser Ropein". Deze bijnaam is afgeleid van het luide stemgebruik van handelskooplui en beurtschippers die Easterlittens vroeger aandeden.

Oosterlittens een ijverig en actief dorp. Sinds een aantal jaren wordt hier ook het Open Fries Kampioenschap "Jeu de Pelote" gehouden.

Hier finden Sie Oosterlittens (Easterlittens)

Adresse:
dorp
Oosterlittens
Route planen
Entfernung:
Zeige Suchergebnisse