Swalkroute Wergea

3 Stunden (30,0 km)

  • Download GPX
    Laden Sie hier eine .gpx-Datei der Route herunter, die Sie auf Ihr GPS-Gerät, Navigationsgerät oder Ihre App laden können.

Hoewel Fryslân met inpolderingen de (de Middelzee, het Workumer Nieuwland en andere flinke projecten langs de kust) de nodige ervaring heeft,…

Mehr lesen

Hoewel Fryslân met inpolderingen de (de Middelzee, het Workumer Nieuwland en andere flinke projecten langs de kust) de nodige ervaring heeft, zijn echte droogmakerijen, zoals we die kennen in Noord- en Zuid-Holland, beperkt in aantal en omvang. Het Staversemeer, in de Zuidwesthoek, en het Sensmeer en Atzemeer, bij Westhem en Blauwhuis, zijn voorbeelden uit de vroege zeventiende eeuw. Echter ook ten zuiden van Leeuwarden heeft een reeks van meren gelegen. Het was een echt waterland, Wergea lag zelfs tussen drie meren in. In de17de en 18dee eeuw zijn de meren drooggelegd om het areaal landbouwgrond uit te breiden. De route leidt u langs en door een aantal drooggelegde meren. Wergea is van verre herkenbaar aan de twee vrijwel identieke kerktorens. De oude kerken en de karakteristieke ophaalbruggetjes geven het gevoel alsof de tijd hier even heeft stil gestaan. Het dorp is bekend vanwege de eerste Friese Coöperatieve Zuivelfabriek(1886) dat later is uitgegroeid tot het bekende Fricoconcern. Door de groei van het bedrijf heeft het Wergea moeten verlaten. In het oude fabriekscomplex vinden nu meerdere kleine bedrijven een werkplek.

Weniger anzeigen

Das wirst du sehen

Startpunkt: Nieuwe Leeuwarderweg (bij de brug)
9005 NH Wergea
Endpunkt: Nieuwe Leeuwarderweg (bij de brug)
9005 NH Wergea