Tekst

Janneke de Boer

Fotografie

Piet Douma

Het heeft de afgelopen week flink geregend. De parkeerploeg trekt ’s middags voorafgaand aan de voorstelling naar de rand van het dorp. Hier ligt de parkeerplek: een weiland met plek voor 300 auto’s. “Te nat” zegt Tjalling Rodenhuis. Over een paar uur worden een kleine 500 bezoekers verwacht in het dorpje in de Greidhoeke.

geplaatst: maandag 11 september 2017

Hij maakt samen met Wouter Hylkema en Anne Bouke Bakker deel uit van parkeervrijwilligers. Sinds de première van 2 september is er veel regen gevallen. Er moet aan de doorgaande weg geparkeerd worden. Vlot plaatst de ploeg de verkeersborden en wordt de route langs Jorwert eenrichtingsverkeer. Alweer klaar voor de laatste voorstelling. Vanavond blijft het droog en helder met een halfvolle maan.

De tuin van de plaatselijke notaris van Jorwert (inderdaad: bekend van Geert Mak) trekt iedere nazomer zo’n 6000 bezoekers. Onder de parrebeam in de door Gerrit Vlaskamp (1834-1906) ontworpen tuin worden de toeschouwers onderdeel van de magie van Iepenloftspul Jorwert.

Piet Paulusma
Halverwege de ochtend wordt eerst het weerbericht grondig doorgenomen, want tsja tijdens een âldwivesimmer kan het ‘vriezen of dooien’. Telefonisch wordt met Piet Paulusma de weersverwachting besproken. Voorspellingen gewikt en gewogen. Wachtend op een beslissing zorgen de acteurs ervoor dat ze niet te lang overwerken, het eten snel achter de kiezen hebben, om zich vervolgens in alle rust in de notaristuin voor te kunnen bereiden op de voorstelling. Als zakelijk leider van een openluchtspel heb je alle touwtjes in handen, maar zijn ook de lastige beslissingen aan jou. Want, wat als je om 19:00 tóch besluit de voorstelling te cancelen en de eerste bezoekers uit, ik noem maar wat, Lelystad zijn al onderweg? Het gouden trio, het artistieke team, de voorzitter en de zakelijk leider, besluit gezamenlijk het groene licht te geven: Gaan!

In de tuin die vanaf juni omgebouwd wordt tot een heus openluchttheater starten de voorbereidingen. Rond half acht is het publiek welkom. Maar, níet voordat scènes zijn doorlopen, lichten zijn getest, batterijen zijn vervangen, rekwisieten zijn geplaatst en herfstbladeren zijn weggeblazen. Oh, en niet voordat de EHBO’ers op hun plaats zitten.

Vele handen maken licht werk

Broadsjesmarders
Bij het Jorwerter iepenloftspul zijn ieder jaar grofweg 100 vrijwilligers betrokken. Er is een leescommissie die toneelstukken of bewerkingen leest en beoordeelt op artistieke haalbaarheid en uniciteit. Er is een ervaren naaiploeg die jaarrond rekwisieten maakt, kostuums ontwerp en reparaties uitvoert. Iedere repetitie geurt de tuin naar verse koffie en zaterdagsochtends maken broadsjesmarders de spelerslunch klaar. En vergeet ook vooral het bestuur, het artistieke team, de technici en de acteurs niet: Iepenloftspul Jorwert is een goed geoliede machine waarbij het spreekwoord ‘vele handen maken licht werk’ écht wel op gaat.

Het is inmiddels eind september en het is vroeg donker. Auto’s worden met een glimlach en lichtsignalen naar de daarvoor bestemde plaatsen gedirigeerd. Leden van de fanfare van een dorp verderop mogen met hun instrumenten wel Jorwert inrijden. Zij vermaken het publiek totdat de voorzitter het woord neemt en iedereen welkom heet.

It foarfal
Iepenloftspul Jorwert garandeert topamateurtheater. Het gewone buitengewoon maken is de grote kracht van Jorwert. Niet van de daken schreeuwen dat je goed bent, maar laten zien wat je kan. En dit allemaal professioneel en misschien nog belangrijker: Ieder jaar anders, vernieuwend en pro-actief. In 2017 speelt Jorwert de Friese versie van ‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time’ dat afgekort wordt tot ‘It Foarfal’. In Jorwert verrassen wij ieder jaar ons publiek; het ene jaar pakken we het publiek in, het volgende jaar pakken we uit. Zo divers, zo gevarieerd is Iepenloftspul Jorwert.

Vaste prik na afloop is een drankje bij Café Het Wapen van Baarderadeel. Tjalling, van de parkeerploeg zit inmiddels thuis; “Het is toch een intense maand.”